Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ucb.br:9443/jspui/handle/123456789/12557
Type: Artigo
Title: Perfil nutricional de bebês em fase de introdução alimentar
Author(s): Xavier, Louise Andrade
Rocha, Maria Luiza Oliveira
First Advisor: Romeiro, Caroline
Summary: Objetivo: Avaliar o estado nutricional de crianças com diferentes métodos de introdução alimentar. Métodos: Estudo transversal, realizado com amostra de conveniência, no período de Abril de 2019. Foi realizada a antropometria de 3 crianças em introdução alimentar que faziam parte do projeto de pesquisa DOMAN da UCB. Para traçar o perfil nutricional, foram utilizados os índices estatura/idade (E/I) e peso/estatura (P/E), expressos em valores de escore Z, de acordo com o Sistema de Vigilância Nutricional (SISVAN) do Ministério da Saúde. Resultados: As crianças “A e B” iniciaram introdução alimentar precoce com 5 meses porém a criança “A” iniciou por método misto (BLW e tradicional) e apresentou baixa estatura e baixo peso de acordo com os indicadores P/E e E/I. As duas crianças “B” e “C” utilizaram o método tradicional, encontram-se com os indicadores P/E e E/I eutróficos, porém a criança “B”, não atingiu progressos na consistências dos alimentos, possuindo aversão a alimentos sólidos. A criança “C” atingiu a consistência correta, porém, há oferta de alimentos industrializados e com alto teor de açúcar e sódio. Conclusões: Verificou-se que as crianças que seguiram o método tradicional na introdução da alimentação complementar, apresentavam um perfil nutricional com estatura e peso adequados, enquanto a criança que seguiu o método de introdução alimentar misto (BLW e o método tradicional), apresentou perfil antropométrico de baixa estatura e magreza segundo a curva do crescimento.
Abstract: Objective: To evaluate the nutritional status of children with different feeding methods. Methods: A cross - sectional study was carried out with a convenience sample, in the period of April 2019. The anthropometry of 3 children in a complementary food introduction was carried out, which were part of the UCB research project DOMAN. In order to trace the nutritional profile, the stature / age (E / I) and weight / height (P / E) indices expressed as Z scores were used according to the Nutrition Surveillance System (SISVAN) . Results: Child "A" started introducing early feeding with 5 months using mixed method (BLW and traditional), presented low stature and low weight according to the P / E and E / I indicators. The two children "B" and "C" used the traditional method, they have the P / E and E / I eutrophic indicators, but the "B" child, id not reach progress in the consistency of the foods, having aversion to solid foods, the child "C" reached the correct consistency, however, there is an offer of industrialized foods with high sugar and sodium content. Conclusions: It was verified that the children who followed the traditional method in the introduction of complementary feeding, presented a nutritional profile of adequate stature and eutrophic weight, while the child who followed the mixed feed introduction method (BLW and the traditional method), resented a nutritional profile of short stature and thinness according to the growth curve.
Keywords: Crianças
Alimentação
Antropometria
Estado nutricional
CNPq: CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
Language: por
Parents: Brasil
Publisher: Universidade Católica de Brasília
Institution Abbreviation: UCB
Department: Escola de Saúde e Medicina
Program: Nutrição (Graduação)
Citation: XAVIER, Louise Andrade; ROCHA, Maria Luíza Oliveira. Perfil nutricional de bebês em fase de introdução alimentar. 2019. 15 f. Artigo (Graduação em Nutrição) – Universidade Católica de Brasília, Brasília, 2019.
Access Type: Acesso Aberto
URI: https://repositorio.ucb.br:9443/jspui/handle/123456789/12557
Document date: 2019
Appears in Collections:Nutrição (Graduação)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LouiseAndradeXavierTCCGraduacao2019.pdfArtigo1.44 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.