Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ucb.br:9443/jspui/handle/123456789/8414
Type: Artigo
Title: Restrição do glúten e da caseína em pacientes com autismo: uma revisão de literatura
Other Titles: Gluten and casein restriction in patients with autism: a Literature review
Author(s): Cordova, Andressa Carrijo
First Advisor: Araújo, Silvana Reigota Naves de
Summary: O autismo é uma síndrome comportamental geralmente diagnosticada em crianças por volta dos 3 anos de idade. Ainda não se sabe se esta doença é apenas neurológica ou psicológica ou se envolve os dois fatores, acomete principalmente o sexo masculino, na ordem de 1 em cada 166 indivíduos. Estudos recentes têm evidenciado a relação dos peptídeos do glúten e da caseína com o agravamento dos sintomas do autismo, devido à hiperpermeabilidade intestinal presente nas crianças autistas. Uma dieta isenta de glúten e caseína tem se mostrado um bom coadjuvante no tratamento do autismo, apesar de mais estudos serem necessários para complementar a escassa literatura sobre o tema.
Abstract: Autism is a behavioral syndrome usually diagnosed in children around tree years old. Not yet known whether this disease is just psychological or neurological or engages the two factors, it’s affects 1 in every 166 children, mostly in men. Recent researches have shown the relationship of peptides from gluten and casein with worsening symptoms of autism, due to intestinal hyperpermeability presents in autistics children. A gluten and casein diet-free has shown a good adjuvant in the autism treatment, although further researches are needed to more reaserches are neded to be confirmed wich the real aspects about the relationship between autism and diet content of gluten and casein.
Keywords: Autismo
Glúten
Caseína
Dieta
Nutrição
CNPq: CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
Language: por
Parents: Brasil
Publisher: Universidade Católica de Brasília
Institution Abbreviation: UCB
Department: Escola de Saúde e Medicina
Program: Nutrição (Graduação)
Citation: CORDOVA, Andressa Carrijo. Restrição do glúten e da caseína em pacientes com autismo: uma revisão de literatura. 2011. 10f. Artigo (Graduação em Nutrição) – Universidade Católica de Brasília, Brasília, 2011.
Access Type: Acesso Aberto
URI: https://repositorio.ucb.br:9443/jspui/handle/123456789/8414
Document date: 24-Nov-2011
Appears in Collections:Nutrição (Graduação)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AndressaCarrijoCordovaTCCGraduacao2011.pdfArtigo88.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.